Att välja utebad / badtunna - Spadealers

ATT VÄLJA BADTUNNA / UTEBAD!Hur många personer använder badet/badtunnan och hur ofta?

En vanlig fråga är hur många personer som ett bad rymmer och det beror ju på storleken. I de flesta fall är en storlek kring 150 cm tillräcklig för en vanlig familj. Med utvändig kamin ryms där 4-6 personer bra. Om badet är större och skall värmas upp vid varje bad är det vanligt att det används mera sällan. Tiden att värma upp vattnet kan bli lång och kännas arbetsamt. Det kan många gånger resultera i ett uteblivet bad. Vi är ju ändå ganska bekväma av oss. Kanske något man inte tänker på för stunden men något man borde överväga noga innan beslut tas.

Tips 1! Skaffa badtunna utgående från dina verkliga behov.

  1. Fundera över hur många personer som skall använda badet och hur ofta
  2. En normal familj behöver inte ett större bad än för 4-6 personer.
  3. Används badet mera sällan, högst 1-2 gånger per vecka, så är en badtunna med vedkamin ett bra och ekonomiskt alternativ.
  4. Fråga efter garanti mot läckage.


Tips 2!
Planerar du att använda badet ofta men vill inte lägga ner tid på uppvärmning och annat?

  1. Överväg då ett isolerat bad med filtrering och automatisk uppvärmning. Dyrare men knappast något du ångrar om du värdesätter bekvämlighet och ett bad som alltid står klart för användning. För detta ändamål har vi utvecklat våra Polar modeller som du kan läsa om längre fram.
  2. För att filtrering skall fungera krävs att ingående delar är rätt anpassade och konstruktionen har både botten- och ytvattenrenare. Det finns exempel på ren bluff. Kräv garanti på att filtreringen fungerar under normala förhållanden.
  3. Energiförbrukning för underhållsvärme och filtrering är i regel lågt men fråga tillverkaren om det finns tester gjorda för detta.
  4. Be tillverkaren om garanti mot frysskador. Ett bra isolerat bad skall klara minst 24 timmar utan att det finns risk för frysskador även vid strömavbrott.


Tips 3!
Bli inte osams med grannen!

En vedeldad badtunna är ett miljövänligt val men tänk på att röken också kan irritera grannar.

Läckageproblem?

Fråga någon som har erfarenhet av en båt gjord i gran eller liknande. Vid sjösättningen på våren har det ofta varit problem med läckage beroende på materialets egenskaper. Det lever med torka och väta. Samma gäller badtunnor, oberoende av om det är tillverkade i naturlig gran, furu, lärk eller något annat "levande" material. Bilden nere till vänster visar vad som händer när vanligt granmaterial torkar. Det är ganska lätt att föreställa sig vad som händer då detta fylls med vatten. Bilden nere till höger visar värmebehandlad som behåller samma täta struktur eftersom det är "dött" och därför inte är känsligt mot torka.


Garanti mot läckage!

Våra badtunnor tillverkas i en speciell kvalitet av värmebehandlad furu. Tack vare detta och den konstruktion vi använder kan vi ge garanti mot läckage. Våra badtunnor håller tätt även i torr väderlek och vi rekommenderar inte att ha vatten i badtunnan bara för att den skall hålla tätt och som också kan orsaka allvarlig bakterietillväxt. Ett vanligt problem är annars läckage då vanlig, furu, gran, lärk, m.m. används som material.

Fråga vilken garanti konkurrenterna ger!Var noga med vattenhygienen!

Inget vatten blir renare och mera hygiensikt än vad man själv gör det till. Även ett vatten som ser rent och fräscht ut kan innehålla bakterier. Ta därför till vana att alltid använda bakteriedödande medel i vattnet du skall bada i. Detta gäller oavsett vilket material badet är tillverkat av.

Invändig ytbehandling

Ingen kan förneka att en plastyta är lättare att hålla ren jämfört med en träyta. Ändå är det många som vill ha den naturliga träytan då den är snyggare och mera "exklusiv". Med en genomskinlig plastyta som TubCoat kan den äkta träkänslan kombineras med plastens fördelar.