RENT BADVATTEN i 4 STEG - Spadealers

RENT BADVATTEN I 4 STEG

Det ställs höga krav på rengöring och underhåll av spavatten, och därmed också extra höga krav på vattenvårdsmedel avsedda för spabad. Den höga vattentemperaturen betyder att mikroorganismer och bakterier trivs. Eftersom vattnet filtreras och återanvänds flera gånger behövs extra desinficering. De dolda rörsystemen kan dölja överraskningar och kräver också därför extra uppmärksamhet.

Det är inte svårt att hålla vattnet rent i sitt spabad eller badtunna (som har reningsverk) då man använder rätt produkter i rätt tid. Vi har här listat de 4 viktigaste stegen som säkerställer en hög vattenkvalitet.

STEG 1 – Mät och justera pH värdet

När du har fyllt badet med vatten, ska du först mäta vattnets surhetsgrad. Alltså om vattnet är i balans och har ett neutralt pH värde.

Är pH värdet för högt, är vattnet basiskt (hårt) och kan ge klåda, hudirritation och röda ögon, samt skapa kalkavlagringar i bänkar och pumpar. Ett för lågt pH värde betyder att vattnet är för surt (mjukt) som kan resultera i nedbrytning av metalldelar i badet.

PH värde 7,2 är neutral. En acceptabel nivå ligger mellan 7,0 och 7,4.

Du mäter pH värdet med Test Strips, som snabbt och enkelt visar det aktuella värdet.


Ett pH värde över 7,4 sänks vid tillsättning av pH Minus granulat.

Dosering: 10 gr granulat (en struken matsked) är tillräckligt för att sänka pH-värdet med 0,2 enheter i 1000 liter vatten.

Ett pH värde under 7,0 ökas genom tillsättning av pH Plus granulat

Dosering: 10 gr granulat (en struken matsked) är tillräckligt för att höja pH-värdet med 0,2 enheter i 1000 liter vatten.STEG 2 - Desinficera vattnet med en chockbehandling

För att undgå att bakterierna formerar sig i vattnet, används vattenvårdsmedel som desinfektion. Vattenvårdsprodukter är så kallade oxidanter, som omfattar produkter baserade på klor eller aktivt syre. Desinfektionsmedlen skall tillföras vattnet löpande, men vid uppstarten ger man vattnet en chockbehandling, vilket innebär, att man ger vattnet en högre dos desinfektionsmedel än normalt. Detta för att effektivt desinficera vattnet helt och ta bort beläggningar och missfärgningar.

Chockbehandling Klor Metod
Som “chockbehandling” kan SpaTab 5, som är ett snabblösligt klor i tablettform, användas. SpaTab 5 innehåller också en klorstabilisator som skyddar kloret mot nedbrytning från solljuset.

Chockbehandling Klorfri Metod
Som klorfri chockbehandling används OxyChock granulat baserad på aktivt syre. Använder man den klorfria metoden med aktivt syre, rekommenderar vi att chockbehandla vattnet med OxyChock en gång per vecka, då aktivt syre och dess desinfektionsegenskaper försvinner fortare från vattnet än vad klor gör.STEG 3 - Klart vatten

Om vattnet upplevs grumligt. Då kan det bli nödvändigt, att tillsätta ett medel, som binder samman de små flytande partiklarna i större enheter, som bättre kan fångas upp av filtret eller med en spadammsugare och ger ett kristallklart badvatten helt naturligt.

SeaKlear utvecklades ursprungligen för att göra grumligt vatten klart i samband med undervattensfotografering i naturen. Därför är SeaKlear en rent naturprodukt som inte ger några skador på miljön.

SeaKlear gör vattnet kristallklart på bara några minuter. Vid användning i swimmingpooler minskar det samtidigt bildandet av kloraminer (även känt som "kombinerat klor"), vilket kan orsaka irritation i ögon och näsa. Man kan faktiskt minska sin klorförbrukning med så mycket som 40 % genom att använda naturligt SeaKlear.

SeaKlear gör samtidigt att oljor, lotioner och orenheter försvinner och förhindrar därmed att kosmetika och tvålrester bildar skum. SeaKlear är också fördelaktigt för vattenfiltreringssystemet eftersom det förhindrar att filtret sätts igen av oljerester. Det gör att filter hålls rent och att det fungerar effektivt mycket längre.

Swim & Fun SeaKlear kan användas med både patronfilter, Filterballs och sandfiltersystem.STEG 4 – Rengöring

Det är inte tillräckligt att enbart använda kemiska vattenvårdsprodukter för att hålla vattnet friskt och inbjudande. Det är också nödvändigt att filtrera vattnet effektivt genom pumpsystemet, samt regelbundet ta bort nerfall och orenheter från vattnet. Större nerfall såsom ex. blad, gräs och liknande, bör samlas upp med en ytvatten hov/skimmer. Och när badet inte används, skall det vara täckt med låsbart lock.


Om klor och klorfria desinfektionsmedel och hur de används


BRA ATT KÄNNA TILL!

Att vattnet inte blir klart (grumligt eller dimmigt vatten) beror nästan alla gånger på dålig filtrering. Antingen för korta filtreringsperioder men mera ofta på att filterpatroner inte är rena och därmed inte kan ta hand om orenheter.

Filterpatroner:

En filterpatrons uppgift är att avlägsna jord, sand, mineraler, fosfater, avsöndringar från badare och andra fasta ämnen ur badvattnet.

Rengöring av filterpatronen: Förutom att tvätta filtret med t.ex. en massagedusch, behöver du också rengöra filterpatronen ”på djupet”. Fastän filterpatronen kan se ren ut, måste den ändå regelbundet rengöras. Mineraler och andra föroreningar som är mycket svåra att upptäcka kan fastna djupt inne bland filtrets fibrer och därmed orsaka problem med vattenflödet. Det är bra att ha en extra filterpatron till hands. Ett filter bör alltid genomgå rengörings- och torkningsprocessen medan det andra är installerat. Djuprengöringen fördubblar filterpatronernas totala livslängd och effekt.

Filterrengöring:

  1. Lägg det smutsiga filtret i en hink med vatten och tillsätt maskindiskmedel.
  2. Låt det ligga i blandningen i åtminstone 12 timmar.
  3. Ta bort filtret och skölj det rent med t.ex. en vattenslang eller massagedusch både utifrån och inifrån. Låt det torka ordentligt. Filtret bör torka i minst två dagar innan det installeras. Obs! Detta är viktigt oberoende av vad som kan rekommenderas på andra ställen.

Här kan du se våra vattenreningsprodukter

Användbara tillbehör