Uppvärmningstid - Spadealers

Uppvärmningstid för 1100 liters badtunna med Vilpra Wood

bild

Diagrammet visar hur uppvärmningen med Vilpra Wood vedkamin fungerar i vår modell "HT150 prestige". Att värma 1100 liter vatten från 6 till 37 °C räcker ca. 3 timmar. Diagrammet visar att vattnet som stiger mot ytan är varmare än mot botten och detta kallar vi "thermosiphonprincipen". Varmt vatten stiger till ytan medan kallt vatten sjunker till botten. Genom att utnyttja detta fenomen får man en effektiv självcirkulation förutsatt att in- och utgående rör har anpassats till rätt plats.

Chufu Wood har en mycket bra verkningsgrad vilket också betyder betydligt mindre vedåtgång i motsats till invändiga kaminer där mycket av värmen går ut direkt i kaminröret. Ojämn temperatur i vattnet är ett annat problem med invändiga kaminer då en stor del av värmen koncentreras kring själva kaminen. Våra badtunnor inklusive Vilpra utvändiga kaminer är konstruerade med jämn och snabb uppvärmning i åtanke.

Kommentar till diagrammet:

bild
bildMätvärdena har sammanställts grafiskt i Excel och de 4 linjerna representerar var sin mätpunkt. Den röda linjen visar temperaturen på en av de två platser där varmt vatten strömmar ut i badtunnan. Från detta ser man också förbränningens effekt och att det är viktigt med jämn påfyllning av ved i kaminen. Skillnad mellan toppar och bottnar samt vedens kvalitet avgör den totala uppvärmningstiden.
Den gröna linjen visar temperaturen på det andra stället där varm vatten strömmar ut.
Blå linje representerar temperaturen 20 cm ner under ytan.
Temperaturen i botten syns från den gula linjen.

Läs också om Kamineffekt

Beställ vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i min e-postadress bekräftar jag att jag vill få SpaDealers nyhetsbrev. Samtidigt godkänner jag att SpaDealers behandlar min personliga information i enlighet med sin sekretesspolicy för att skicka mig marknadsföringsmaterial. Läs mera om dataskydd.