Thermowood - En högklassig råvara med känsla

En högklassig råvara med känsla

SpaDealers bastutunnor och badtunnor i trä är alla tillverkade i hållbar, värmebehandlad furu som går under marknadsnamnet Thermowood. Det är ett material som tillåter permanent kontakt med vatten, väder och vind, och som förutom de utomordentliga hållbarhetsegenskaperna även till utseendet påminner om exotiska trädslag.

Thermowood – värmebehandlad furu från Lunawood

  • Giftfritt, miljövänligt naturmaterial
  • Kådfritt
  • Mycket mått- och formstabilt
  • Vacker färg och yta, träet helt genomfärgat
  • Röt- och vädertåligt - för alla klimat
  • God värmeisoleringsförmåga
  • Minskad fukt- och mögelbildningsrisk
  • Minimal skötsel, oljebehandling en gång per år

Den värmebehandlade furun, Thermowood, produceras av finländska Lunawood Ltd, som sedan år 2000 varit en föregångare och numera även marknadsledande aktör på marknaden. Med sin årliga produktionskapacitet på 105 000 m3 är Lunawood världens ledande tillverkare av Thermowood och bolagets anseende som ledande producent baserar sig på innovativt tänkande, pålitlighet och samarbete.

Den nordiska skogens skatter

Att Lunawood och Finland därmed är pionjärer på området är ingen slump. Finland är de tusen sjöarnas och skogarnas land, och det nordiska, bistra klimatet har i århundranden producerat långsamt växande, finådrigt trä. De finländska skogarna erbjuder en källa till hållbar utveckling och ett bättre liv – människor mår bättre nära naturen och äkta trä ger olika byggnader en trivsam känsla.

Det är kärleken till skogen som gjort Lunawood till experter inom branschen och endast den mest högklassiga råvaran används för att tillverka Thermowood. Under processen förbättras träets naturliga egenskaper samtidigt som man värnar om naturen. Den nordiska skogen förvandlas till bästa möjliga byggnadsmaterial.

Värme och ånga – inga kemikalier

Lunawood använder främst PEFC-certifierad nordisk furu och gran, som sorteras enligt strikta kvalitetskrav. Av furu används endast kärnved med friska kvistar från toppstocken och till SpaDealers bastutunnor används just furu. Den patenterade produktionsprocessen bygger på gradvis värmebehandling av träet, där dess kemiska och fysiska egenskaper förändras permanent. Temperaturen i värmebehandlingskammaren höjs stegvis till 212° C och hela processen tar upp till 110 timmar eller fem dygn. Efter behandlingen har fukthalten i träet reducerats till 4-7 %, vilket förbättrar materialets mått- och formstabilitet avsevärt. I behandlingen används endast vattenånga och värme – inga kemikalier. Resultatet är ett väder- och röttåligt samt dessutom giftfritt och kådfritt trä som lämpar sig för såväl utomhus- som inomhusbruk.

Hållbart, vackert och stabilt

På detta vis ”föråldras” träets massa så att det motsvarar hundraåriga träd, och i klassificeringen av olika trädslag och deras hållbarhet finns Thermowood i klass två, tillsammans med bland annat cederträ och ek. Träets livslängd förlängs, det blir mer hållbart och dessutom vackrare. Det har en sammetslen yta, behaglig att röra vid och som åldras vackert. De nordiska skogarna är en veritabel skattkammare för konstruktörer med passion och kreativitet, vilket både Thermowood och SpaDealers produkter är ett konkret bevis på.Du kan läsa mera om thermowood här

Beställ vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i min e-postadress bekräftar jag att jag vill få SpaDealers nyhetsbrev. Samtidigt godkänner jag att SpaDealers behandlar min personliga information i enlighet med sin sekretesspolicy för att skicka mig marknadsföringsmaterial. Läs mera om dataskydd.