Vattenhygien för badtunnor - Spadealers

Vattenhygien för badtunna - Reningsverk och filtrering av badvattenEtt badvatten blir aldrig renare och säkrare än vad man själv gör det till. Personlig hygien och effektiv desinfektion är två saker som är viktiga för ett rent badvatten. Det vatten man använder skall också tas i beaktande. T.ex. kan insjövatten och havsvatten innehålla bakterier och alger. Bakterier trivs bra i varmt badvatten och säkrast är att tillsätta bakteriedödande medel före man badar. Det förhindrar effektivt uppkomst av bakterier. Har väl bakterier hunnit utveckla sig så krävs betydligt större mängd för att oskadliggöra dessa. Det finns olika märken men vad som är viktigt är att använda medel avsedda för "rätt" temperatur. Medel för simbassänger lämpar sig inte för varmare vatten och tvärtom.

OBS! Om man inte har filtrering rekommenderar vi att vattnet inte används mera än en gång. Det är ändå inte hälsofarligt att bada i samma vatten flera gånger om lämplig mängd klor används men efter ett bad ser vattnet kanske inte så rent ut.

God personlig hygien före badet - kom ihåg att den person som inte har tvättat av sig, förorenar badvattnet 200 gånger mer än en person som har tvättat sig. Solkräm, hudlotion, tvål m.m. skall inte heller tillföras vattnet. En bra disciplin för rent vatten är att alltid duscha före.

Att bada i en traditionell badtunna är för det mesta ett rent nöje även om det kräver lite arbete med planering och uppvärmning. Vad många tyvärr glömmer bort är att bakterier också kan finnas i ett "rent" vatten eller uppkomma där och de trivs speciellt bra i badvänlig temperatur. Ett effektivt och enkelt sätt att skydda sig är att använda bakteriedödande medel som t.ex. klor. Det finns olika märken men vad som är viktigt är att använda medel avsedda för "rätt" temperatur. Medel för simbassänger lämpar sig inte för varmare vatten och tvärtom.

Rengöring av badtunna - Efter att vattnet använts i en badtunna så töms det ut. Badtunnan sköljs sedan ur med rent friskt vatten. Har vattnet stått i länge bör den också skrubbas med t.ex. tallsåpa. Kom också ihåg att rengöra under bänkar. Om du har en kamin från SpaDealers så skall den alltid tömmas på vatten.

VARNING! - Om filtrering i kombination med kemikalier inte används skall vattnet i badtunnan bytas ofta. Töm helst ut vattnet efter varje bad och skölj ur med rent vatten. Att ha vatten i badtunnan bara för att den skall hålla tätt är förkastligt då det kan ge upphov till bakteriehärdar. En badtunna i värmeträ torkar inte ut på samma sätt som vanligt trämaterial och är i princip okänsligt för torka.

Filtreringssystem och reningsverk

Ett bekvämt sätt att ha tillgång till rent och varmt vatten när du själv önskar, är att använda våra reningsverk som utvecklats med tanke på "Rent vatten" konceptet. Filtrets uppgift är att fånga partiklar och avlagringar och För att få en effektiv filtrering sugs vattnet både från botten och ytan via filtret och pumpas ut tillbaka i botten på motsatta sidan som där ytvattnet sugs in. På det sättet kommer allt vatten att passera filtret vilket är mycket viktigt. Försäkra dig om att det reningsverk du väljer faktiskt utför det som namnet antyder.

Se våra reningsverk till badtunnorEffektiv desinfektion - med ett filtreringssystem kan samma vatten användas längre. Minst lika viktigt är det då att också använda bakteriedödande kemikalier i badvattnet samtidigt som man badar. Filtrering tar bara bort förorenheter, inte bakterier. Alla som badar tillför vattnet stora mängder mikroorganismer som är en blandning av olika bakterier. Dessa kan vara sjukdomsframkallande och bekämpas effektivt med t.ex. klortabletter. Ta som regel att använda 1 tablett före och efter badandet om vatten lämnas kvar. För mycket klor höjer pH-värdet och ger en stark doft och kan i värsta fall lösa upp tätningsmassa om sådan använts. Klorvärdet skall inte överstiga 1,5 ppm och pH mellan 7,2 - 7,6. För bromine skall värdet inte överstiga 2,0 ppm och pH mellan 7.,2 - 7, 8. Om automatiska doserare (flytande m.m.) används skall noggrann justering göras så att felaktig dosering undviks. Följ rekommendationer i våra anvisningar

Standard filtreringssystem

AquaClarus Reningsverk för badtunna

Filtersystem med 3 kW elvärmare5 enkla råd för skötsel av vattenhygienen om du har reningsverk

 1. Duscha alltid före du går i badtunnan
 2. Använd bakteriedödande medel före och efter badandet
 3. Kontrollera och justera pH-värdet med jämna mellanrum
 4. Tillsätt 30 ml aktivt syre varje vecka
 5. Rengör filterpatronen ofta och ha tillräcklig filtreringstid
pH-värdet - har stor inverkan på vattenkvaliteten. Värdet bör ligga mellan 7.2-7.6 och detta kan mätas med t.ex.- pH-stickor och justering kan göras både för att sänka eller höja värdet. För bromine skall värdet vara mellan 7,2 - 7,8.

OXYChock – är ett klorfritt medel för syresättning och desinficering av vatten. Genom att använda 30 ml per vecka avlägsnar du kemikalier som slutat verka, bakterier och annat organiskt material från vattnet i badet. Detta kommer att dramatiskt förbättra kemikaliernas effektivitet, spabadets lukt och även minimera irritation p.g.a. kemikalier.

Användning av OXYChock:

 1. 30 ml * varje vecka.
 2. 30 ml * efter att många användare vistats i badet.
 3. 30 ml * om vattnet luktar mycket illa.
*kör alla pumpar i 20 minuter med locket halvt av. Vid behov kan du upprepa behandlingar med 30 minuters intervall.

Svåra problem med grumligt vatten?

 1. Identifiera problemet först: Är det tvål, olja, bakteriell eller kemisk obalans?
 2. Välj lämplig behandling.
 3. Rengör filterpatroner och öka filtreringstiden tills vattnet klarnat.
 4. Tillsätt 30 ml OXYChock i 2 omgångar, med 30 minuters intervall och locket åtminstone till hälften öppet. Pumparna skall vara i gång.
 5. Var tålmodig! Nästan undantagslöst blir vattnet inte rent och klart över en natt. Grumligt vatten kräver korrekt identifiering, behandling och massor av filtrering.

Vi rekommenderar regelbunden rengöring av filtreringssystemets rör och kopplingar. Det finns medel som är utformade för detta syfte, vi rekommenderar det görs i samband med vattenbyte. Pumparna körs 10 minuter innan vattnet töms ut. OBS! Filtret skall avlägsnas innan rengöringsmedlet tillsätts.

Här kan du se våra vattenreningsprodukter


BRA ATT KÄNNA TILL!

Att vattnet inte blir klart (grumligt eller dimmigt vatten) beror nästan alla gånger på dålig filtrering. Antingen för korta filtreringsperioder men mera ofta på att filterpatroner inte är rena och därmed inte kan ta hand om orenheter.

Filterpatroner:

En filterpatrons uppgift är att avlägsna jord, sand, mineraler, fosfater, avsöndringar från badare och andra fasta ämnen ur badvattnet.

Rengöring av filterpatronen: Förutom att tvätta filtret med t.ex. en massagedusch, behöver du också rengöra filterpatronen ”på djupet”. Fastän filterpatronen kan se ren ut, måste den ändå regelbundet rengöras. Mineraler och andra föroreningar som är mycket svåra att upptäcka kan fastna djupt inne bland filtrets fibrer och därmed orsaka problem med vattenflödet. Det är bra att ha en extra filterpatron till hands. Ett filter bör alltid genomgå rengörings- och torkningsprocessen medan det andra är installerat. Djuprengöringen fördubblar filterpatronernas totala livslängd och effekt.

Filterrengöring:

 1. Lägg det smutsiga filtret i en hink med vatten och tillsätt maskindiskmedel.
 2. Låt det ligga i blandningen i åtminstone 12 timmar.
 3. Ta bort filtret och skölj det rent med t.ex. en vattenslang eller massagedusch både utifrån och inifrån. Låt det torka ordentligt. Filtret bör torka i minst två dagar innan det installeras. Obs! Detta är viktigt oberoende av vad som kan rekommenderas på andra ställen.


Beställ vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i min e-postadress bekräftar jag att jag vill få SpaDealers nyhetsbrev. Samtidigt godkänner jag att SpaDealers behandlar min personliga information i enlighet med sin sekretesspolicy för att skicka mig marknadsföringsmaterial. Läs mera om dataskydd.