Att välja badtunna - Spadealers

Att välja badtunna - Vad du ska tänka på innan du köper en badtunna i trä

Vi skryter inte om de billigaste priserna på våra badtunnor.
Däremot nog kvalitet och kundservice. Vad värdesätter du?

Det finns för det mesta orsaker till att priser varierar mellan liknande produkter. Även om det finns likheter mellan badtunnor så finns det också stora skillnader och tyvärr finns det många dåliga produkter på marknaden. De främsta orsakerna är oseriösa tillverkare som vill sälja billigt men det har också sitt pris. Studera denna jämförelse så får du en bättre uppfattning om vad vi menar. En stor majoritet av våra kunder värdesätter kvalitet och service och vet att vår slogan "Where Quality and Service meet" inte bara är tomma ord.

Jämförelse mellan traditionell badtunna (160 cm) med SpaDealers konstruktion (150 cm).

Badtunna | Läckagerisk | Kaminer | Montering | Spännband | Materialegenskaper

Traditionell badtunna

SpaDealers badtunnaEn typisk badtunna av traditionell modell där kaminen är placerad inuti. Material som använts i det här fallet är gran.
SpaDealers badtunnor och utebad tillverkas av värmebehandlad furu. Också kallat ThermoWood som blir helt genomfärgat vid tillverkningsprocessen, betydligt lättare och stor måttnogranhet kan uppnås.

Vanligt trämaterial (gran, furu, lärk, m.m.) är levande och det skapar alltid problem med läckage då materialet torkar ihop. Dessa ovanstående bilder visar botten underifrån, ovanifrån och närbild på hur det ser ut mellan stavar och bottenbrädor då materialet torkar. Resultatet är återkommande stora läckage. Räkna med att det åtgår två gånger badtunnans volym av vatten innan det håller någorlunda tätt varje gång materialet torkat.
I SpaDealers badtunnor och utebad används värmebehandlad furu. Vid tillverkningsprocessen tas nästan bl.a. fukten bort och det är en av anledningarna till att materialet lämpar sig så bra för denna typ av produkt. Då värmebehandlad furu är torrt vid montering och nästan livlöst förekommer inga problem med läckage. Inte ens i torr väderlek. Ett normalt läckage efter montering, främst via kvistar, är 5-10 liter vatten.

En invändig kamin tar bort mycket utrymme inne i badtunnan och därför är storleken i allmänhet större för dessa. Mera vatten att värma upp ger också längre uppvärmningstid. En invändig kamin gör det också omöjligt att använda isolerat lock.
Då kaminen är djup så ryms där mycket ved men verkningsgraden är dålig då mycket av energin går upp via skorstenen. Kaminen är också svår att göra upp eld i och tömma på aska. Skräp från ved och aska hämnar ofta i vattnet. En annan negativ sak är att tjära lämnar på väggarna orsakat av det kalla vattnet som omger kaminen under stor del av uppvärmningstiden. Detta försämrar ytterligare kaminens verkningsgrad.
Då uppvärmning av vattnet koncentreras kring kaminen så kräver det att man rör om i vattnet för att uppnå en jämn temperatur.
SpaDealers kaminer ansluts på utsidan. Konstruktionen är dubbelmantlad och eldningsdelen och rökkanalerna utformade så att bästa möjliga verkningsgrad uppnås. Anslutningsrörens placering bidrar också till en mycket bra vattencirkulation i hela badtunnan vilket bidrar till mycket små temperaturskillnader oberoende av var man sitter. Kamin på utsidan ger mera plats inuti och är lätt att sköta. Utbyggnads- och tillbehörsmöjligheter är också mycket större. Läs mera om uppvärmningstid.

Då en badtunna tillverkas av vanligt material tvingas man nästan alltid att göra en stav bredare eller smalare för att få den sista staven att passa. Detta är en av anledningarna till att nästan alla badtunnor gjort i vanligt trämaterial saluförs monterade då det för det mesta krävs specialverktyg och maskiner för monteringens skull.
En annan stor fördel med SpaDealers badtunna är att den lätt kan monteras på plats. Allt material är förbearbetat och förberett och själva monteringssättet utvecklat så att alla klarar av monteringen utan speciella kunskaper eller verktyg. Byggsatsen levereras i 7 paket varav det tyngsta väger 30 kg. Det gör den lätt att transportera.Då vanlig gran, tall, lärk m.m. orsakar en stor svällkraft krävs grova och kraftiga spännband och bultar som ger ett lite "klumpigt" utseende. Det krävs också stor spännmån och justering ofta då materialet torkar ihop och det är inte helt ovanligt att spännbanden då också faller av.
Spännbanden till SpaDealers badtunna är 0,6x50 mm och det räcker bra till då värmeträ inte ger upphov till så stor spännkraft. Det finns inte heller något behov av att spänna banden efteråt då materialet inte torkar ut.

Kåda är något man nästan aldrig blir av med i en badtunna av vanligt material och det kan vara irriterande och svårt att få bort av simkläder och dylikt.
Värmebehandlad furu innehåller ingen kåda då allt sådant försvinner vid tillverkningsprocessen som sker med hög värme och ånga. Ett miljövänligt material utan kemikalier och andra tillsatser.Efter detta kanske du vill ta en titt på våra paketlösningar eller plocka ihop ditt eget paket?