Spabad och elförbrukning, läs våra tips - Spadealers

Elförbrukning och spartips för spabad

TopSpa XS i Korsnäs som testades 01.01 - 01.09.2022
Ingen har kunnat undgå att höra och läsa om de höga elpriserna som på ett eller annat sätt drabbar alla. I dag vet ingen med säkerhet vad elpriset kommer att vara i vinter. Annat än att det inte blir billigare så de flesta har skäl att tänka på sin elförbrukning och göra prioriteringar. Vi vill därför hjälpa till att informera om våra produkter som förbrukar el.

Hur mycket el förbrukar mitt spabad?

SpaDealers har under 2022 mätt energiförbrukning på våra populäraste spabad, TopSpa XS och TopSpa Medio under årets gång och sammanställt rapporter med elförbrukning samt kostnadsuppskattningar med olika elpriser. Du kan ladda ner rapporterna här i .pdf format. Rapporterna är skrivna för våra kunder i Finland och Sverige och kommer i två format, euro och kronor med prisuppskattningar baserat på ländernas olika system.


Hur kan jag spara på elförbrukningen?

 1. Sänk temperaturen

  Vid bad endast under helger så kan vattentemperaturen sänkas till 10-15 grader då man lämnar badet på söndag. Om temperaturen ställs upp igen torsdag kväll så är det redo för användning igen på fredag. Räkna då med att filtrering under den tid badet inte värmer vattnet kommer att dra ca. 1,5 kWh/dygn (ca. 6 kWh måndag-torsdag). Vid en sänkning av vattentemperaturen på 3 grader/dygn (medeltal över året om värmen är bortkopplad) så behövs 6-8 timmars uppvärmningstid som då motsvarar 22 kWh eller totalt 28 kWh inklusive filtrering och uppvärmning.

 2. Kombinera uppvärmning med gasol

  Vårt flyttbara gasolkaminspaket kan användas med alla spabad
  I vårt sortiment finns också uppvärmning med flyttbar gasolkamin som också kan användas för uppvärmning av vatten i spabad. Att värma upp vattnet (1000-1200 liter) från 10 – 37 °C går på 2 timmar och gasolåtgång 3,2 kg (kostnad ca 10 € eller 100 kr). Eftersom värmaren är lätt att flytta, vikt 10 kg, så är det här ett enkelt sätt att snabbt värma större mängder vatten.

  Demonstration av värmaren

 3. Kombinera uppvärmning med vedkamin

  TopSpa XS kan kombineras med 25 kW vedkamin
  Den som har extra ved att tillgå kan också se det som ett ekonomiskt uppvärmningssätt att värma med ved. Samtidigt har man också tillgång till den bekväma elvärmen och effektiva filtreringen. Endast TopSpa XS och våra Polarmodeller kan kombineras med veduppvärmning.

 4. Töm spabadet under vintern

  Om ni har för avsikt att inte alls använda badet så är att tömma det helt en sak som kan övervägas. Våra bad har i motsats till de flesta andra utvecklats och konstruerats så att tömning även till vintern är möjlig. Det är då viktigt att följa anvisningar.


Tömning av Spabad

Om du har bestämt dig för att tömma ditt spabad är det viktigt att följa instruktionerna.

Innan tömning påbörjas rekommenderas att rengöra rörsystemet och ta bort biofilm som ger en grogrund för bakterier. Som exempel på en produkt så kan ”Pipe Cleaner” användas. Liknande produkter finns med många olika namn i välförsedda spabadsaffärer. Följ i så fall anvisningar om hur det skall användas innan tömning påbörjas.

 

TÖMNING AV VATTEN FÖR TopSpa spabad

TopSpa Medio i Korsnäs som testades 01.01 - 01.09.2022

Här har vi olika tömningsinstruktioner för våra TopSpa spabadsodeller. Följ dessa noggrant, vid frågor kan du ringa eller skicka epost, vi hjälper gärna till!

 

TÖMNING AV VATTEN FÖR TopSpa XS

 1. Öppna ventilerna 1A, 1B, 2, 3 och dränera ut vattnet på vanligt sätt via tömningsdelen nere i vänstra hörnet på tekniklådan.
 2. När vattnet dränerats ut så startas luftpumpen som körs i ca. 10 sekunder för att trycka ut vatten som kan finnas i luftledningar och ventiler.
 3. Öppna sedan mutter 4 på ventil till UV-C renare (om en sådan finns). Ta vara på o-ring som finns under mutter 4.
 4. Öppna mutter 5 till UV-C (om det finns). Lossa det svarta gummiskyddet till UV-C lampa och koppla bort strömanslutning till lampa som då kan lyftas bort ur skyddsröret för UV-C renaren. Var försiktig så att lampan inte faller neråt då den i så fall lätt kan söndras.
 5. Lösgör mutter 6 och 8 som håller filtret och lyft sedan bort hela filterhållaren inklusive anslutningsrör. Töm bort vatten som ligger kvar där och förvara den inomhus. OBS! Kom ihåg att också rengöra filterpatronen och filterbollar beroende på vad som används.
 6. Under vit mutter 6 som lösgjorts finns en dräneringsskruv för cirkulationspumpen som också skruvas loss och sparas där den lätt kan hittas när badet skall tas i bruk igen.
 7. Som sista åtgärd kan det också vara bra att dra en presenning över toppen ifall det skall vara så att det inte håller tätt från regn.

Anvisningen gäller TopSpa XS med Emaux filtersystem som visas i ovanstående bild. Om ni har äldre modell med filtertank så är tillvägagångssättet samma.


Beställ vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i min e-postadress bekräftar jag att jag vill få SpaDealers nyhetsbrev. Samtidigt godkänner jag att SpaDealers behandlar min personliga information i enlighet med sin sekretesspolicy för att skicka mig marknadsföringsmaterial. Läs mera om dataskydd.